CFZF Blog #2 NUTRITION

“Nutrition”

De meeste mensen die bij ZaanForce komen trainen doen dit over het algemeen omdat ze streven naar een gezonde(re) levensstijl. CrossFit is inmiddels bij het grootste gedeelte van de bevolking bekend en het is nu dan ook een algemeen gegeven dat top CrossFit atleten de fitste mensen op deze aarde zijn.

“Daar wil ik ook wel iets van meepakken”, denken mensen dan al snel en ze melden zich aan bij de lokale CrossFitbox.

Piramide

Maar met alleen het volgen van het CrossFit programma – functionele bewegingen, die we constant variëren en die worden uitgevoerd onder relatieve, hoge intensiteit – kom je er niet. Sterker nog, als we kijken naar de ontwikkeling van een atleet en de hiërarchie van factoren de we willen ontwikkelen staat voeding aan de basis van deze piramide.

Voeding

Dat zien we dus als de belangrijkste factor in jouw ontwikkeling en gezondheid. Het begint op moleculair niveau met het binnen krijgen van alle goede en gezonde voedingsstoffen. Je kunt nog zoveel trainen maar als je niet op de juiste manier met je voeding bezig bent zal je nooit, maar dan ook nooit de optimale resultaten behalen. “Abs are made in the kitchen” en “You can’t outtrain a bad diet”, zijn bekende quotes die de spijker op zijn kop slaan.

De definitie van coach Greg Glassman over goede voeding is even simpel als doeltreffend:

“Eat meat and vegetables, nuts and seeds, some fruit, little starch and no sugars. Keep intake to levels that support exercise but not bodyfat”.

Dit is het recept voor een lang en gezond leven zonder allerlei westerse welvaartsziektes als obesitas, hart en vaatziekten en suikerziekte. Daarnaast zorgen al die gefabriceerde producten in potjes, pakjes en zakjes voor een verstoring in je hormoonhuishouding en darmflora met alle negatieve gevolgen (zoals o.a. verschillende vormen van kanker) van dien.

Wij hebben een nog simpelere richtlijn opgesteld waar je alles wat je in je mond stopt aan zou kunnen en moeten toetsen:

  • Eet natuurlijk, echt voedsel
  • Eet veel groente
  • Eet niet te veel

Echt voedsel

Natuurlijk, echt voedsel groeit uit de grond, heeft geleefd of heeft een moeder gehad. Als iets een houdbaarheidsdatum heeft en een label waarop de ingrediënten van het product staan vermeld dan is het geen voeding. Dat is door de mens gefabriceerde vulling. Lege calorieën zonder echte voedingswaarde.

Veel groente

Als je veel groente eet (bij elke maaltijd) krijg je alle benodigde vitamines en mineralen (bouwstoffen) binnen die je nodig hebt. Eet veel verschillende kleuren groente zodat er veel variatie in zit. Als je bewuster meer groente gaat eten, laat je vanzelf de ‘slechtere’ keuzes staan.

Eet niet teveel.

We hebben maar 3 maaltijden per dag nodig om goed te kunnen functioneren. Misschien aangevuld met een groentesnack en wat nootjes of een lekkere appel of banaan. Gezond eten is niet ingewikkeld of moeilijk. Het weerstaan van de verleidingen is moeilijk en wordt ons bijna onmogelijk gemaakt. Zorg er dus voor dat je de ongezonde keuzes gewoon niet in huis hebt want we zijn geprogrammeerd om hier naar te grijpen. Dat zit genetisch zo in ons verwerkt. Je bent niet zwak als je toch die zak chips pakt, dat is je oerinstinct. Leer jezelf betere gewoontes aan en houd de troep uit je huis.

In de gym zullen we deze week een nieuwe banner ophangen met onze richtlijnen. Hopelijk zorgt het er voor dat je er meer bewust van bent, hoe belangrijk gezonde voeding is, voor jouw streven naar een gezond en fit lichaam wat er ook nog eens goed uit ziet. Als je hier vragen over hebt zijn onze coaches altijd bereid om je te helpen met advies en tips!

By |2022-04-06T12:02:32+00:00maart 9th, 2020|ZF Blogs|0 Comments

About the Author:

Bart is de eigenaar en één van de coaches van CrossFit ZaanForce. Hij studeerde aan de ALO en heeft bijna 20 jaar als docent Lichamelijke Opvoeding voor de klas gestaan voor hij in 2014 met ZaanForce begon. In zijn vrije tijd traint hij vooral om zo fit en gezond mogelijk te blijven en vindt hij het erg leuk om basketbaltraining te geven aan het team van zijn zoon.

Leave A Comment

Spring naar toolbar